O tom, že réva nekvete v květnu a také hrozny mohou dostat úžeh

O tom, že réva nekvete v květnu a také hrozny mohou dostat úžeh

Kdysi to bývalo až mytické období, kdy se do vinohradu s nadsázkou téměř ani nechodilo. Dnes už se pracovníci vinařství nebojí s révou i lehce pracovat, například provádějí podlom. O jakou specifickou fázi že se jedná? Kvetení.

Kvetení v červnu? Nemá ten článek autorka nějak špatně zařazený? Nemá 🙂 . Réva vinná, tedy alespoň ta, ze které se dá udělat dobré víno (takzvané bago, které se plazí po vaší pergole, se možná probouzí o něco dříve), opravdu začíná kvést až v červnu. Z odrůd vysázených na Sonberku jako první rozvoní Popice Chardonnay, nejpozději pak Ryzlink rýnský se Sauvignonem. Ač tak jedna rostlina kvete přibližně pět až sedm dní, opylovači mají „práci“ přibližně po tři týdny. Mimochodem, na Sonberku se o ně pěkně starají: hned při příchodu k vinařství si můžete přečíst o směsce, kterou pro ně připravili. Hlavní vliv na dobré opylení kvítků má ale u révy vinné (pro někoho možná překvapivě) vítr.

Zatímco v květnu jsme si společně s vinohradníkem poplakali nad nedostatkem srážek, pro kvetení a krátce po něm je naopak jasná obloha bez srážek s lehkým závanem větru ideální: postupně se zvětšující bobule zatím nebyly ošetřeny postřikem, a jsou tak náchylnější k houbovým chorobám. Teď už se však suchý rok opět projevuje: zatímco v předchozích letech pracovníci sotva došli se zastrkováním ke konci, mohli opět začít nanovo, jak réva mezitím dorostla, nyní to pro ně vypadalo na pár dní volna. To se však po mé návštěvě mělo změnit: v noci z 20. na 21. července totiž napršel prozatímní letošní rekord: 34 mililitrů v jednom dni. To už je množství, ze kterého se Roman Slouk mohl radovat: voda se dostane až ke kořenům. Jak ale upozorňuje, bylo to za pět dvanáct. „Nebo možná už dvanáct pět,“ neskrývá vinohradník přece jen lehké obavy z toho, aby se bobule stihly dostatečně naplnit vodou a zvětšit: dozrávání bobulí je samozřejmě bez velkého množství srážek nemyslitelné.

Aby neměl hrozen úžeh

Vyzrávání hroznů má pomoci také takzvané odstraňování zálistků. Jeho odlomením pustíme slunce přímo k bobuli, proto je na Sonberku provádějí jen u odrůd, kde to nevadí, tedy zejména u Pálavy a Ryzlinku rýnského. U druhé jmenované je „připečení“ líčka dokonce vítané: oxidací karotenů totiž docílíme petrolejových tónů, které jsou ve starších ročnících pro Sonberk tolik typické. Samozřejmě ne z každého ročníku „petrolejový riesling“ vyrobíte: roli kromě počasí opět hrají také klony a samozřejmě poloha vinohradu.

Naopak u Chardonnay, Muškátu moravského nebo Sauvignonu by příliš přímého slunce vedlo k nechtěnému zhnědnutí bobulí, lístky se tak kolem hroznu nechávají. U aromatických odrůd by navíc slunce způsobilo zoxidování látek, které dělá výsledné víno svěžím. I na ně však v případě deštivého září s nedostatkem slunce dojde, to aby hrozny zůstaly zdravé a neplesnivěly. I odlisťování se ale musí vhodně načasovat, šok v podobě prudkého slunce po dnech pod mrakem by způsobil poškození bobulí, fakticky jejich spálení, jako když vylezete poprvé na sluníčko v době, kdy to do vás nejvíce pere.

Pro dokonalé vyzrání bobulí je klíčová také orientace řádků: ty na Sonberku jsou vysázené tak, aby hrozny získaly slunce ráno i odpoledne a ze zásob slunečního svitu se vyvíjely a vyzrávaly ještě i v nočních hodinách, ale zároveň se v poledne mohly schovat za listy.

Další zelenou prací, která čekala vinohrad (i když to už jsme částečně v červenci), je takzvané osečkování. Cílem je zkracování vegetačního vrcholu liány, aby pořád nerostla do výšky, ale naopak sílila. V této práci už opět pomáhá technika, takzvaný ožinač, a to točením svými dvanácti noži.

Do vinobraní musí být nalahvováno

Strojového pomocníka by si přál i sklepmistr. Při přípravě na vinobraní se poohlíží po sanitační stanici na vyplachování tanků: stačilo by do něj zapojit rozstřikovací růžici a zařízení naprogramovat, nikdo už by nemusel u tanku stát s hadicí. Což se hodí o to více, když na nějakou dobu ze zdravotních důvodů vypadne pomocný pracovník, jako se to stalo nyní.

I přesto zvládli od mojí poslední návštěvy nalahvovat Pálavu VOC i slámovou, připravený je Tramín (vznikl kupáží tří klonů vysazených na Mitrberku) a Ryzlink rýnský, opět ve dvou variantách: do řady Stříbrného Sonberku a VOC, který se dokvášel ve velkých sudech. A o ryzlinku se trochu rozepíšu, jeho výroba je pro mě nejzajímavější. Letos mají totiž ve sklepě dokonce deset verzí této odrůdy: čtyři použijí na Stříbrný Sonberk, zbytek se zkupážuje do VOC. Přístup je přitom jasný: výsledný rozdíl má být ve svěžesti a primární aromatičnosti, čemuž odpovídá nejen odlišná práce s kvasinkami, ale také datum sběru hroznů. A svou roli sehrají také klony: ve sklepě tak vedle sebe leží víno z klonu z Wachau, aromatický klon pocházející ze severní Itálie nebo německý, který je vhodnější spíše k výrobě vín pro delší uchování. Dva z klonů jsou navíc vysázené na Mitrberku. Protože Olda už ví, co od jaké varianty může čekat, kupážování si dává dohromady nejdříve jen v hlavě (samozřejmě se zohledněním množství vína, které má v jednotlivých verzích k dispozici), až potom přistupuje ke „smíchání“ v litrové variantě. Jsou přitom ročníky, jako byl například 2013, kdy byly všechny hrozny tak vyzrálé, že i Stříbrný Sonberk má potenciál zrání.

Stejně rozpoznatelné, jako jsou pro spoustu odborníků sonberské rýňáky, jsou pak pro Oldu vlašáky z Mikulovska. To si ostatně mohl ověřit jako člen hodnotící komise soutěže Oenoforum 2017. Jak sám přiznává, je to pro něj prestižní záležitost, protože tři pětiny hodnotitelů přijely ze zahraničí. Naprázdno ze soutěže nevyšel samozřejmě ani Sonberk, čerstvě nalahvovaná slámová Pálava 2016 brala zlato v kategorii přírodně sladkých a likérových vín, stejné ocenění v kategorii suchých vín získalo popické vinařství také za Riesling VOC 2015.

Náznak toho, jestli bude ročník 2017 rovněž tak úspěšný, přitom přijde už brzy: poslední týden v srpnu už by se mohl začít sklízet Muškát moravský. A pak už to půjde rychle 🙂 .

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s