Pálavy a muškátu není nikdy dost

Pálavy a muškátu není nikdy dost

A co se děje ve vinohradu, když už jsou všechny odrůdy ve sklepě?

Z tepla zázemí vinařství pozoruji, jak vinohradem projíždí traktor, který vinici naorává a rozdiskovává. Bude také potřeba odstranit suché větve. Šéf vinohradu už se připravuje na novou sezónu, například nakupuje nůžky na zimní řez, ale když je potřeba, pomáhá v těchto týdnech zvýšené poptávky po víně také obchodu a marketingu zavážkou vín. Na stole, u kterého si povídáme spíše výjimečně, mu leží formuláře: začal totiž řešit vyklučení starého Chardonnay a Sauvignonu a jeho nahrazení Pálavou a Muškátem moravským, vedených už na užší spon, na který postupně přecházejí. Vinice ještě z dob JZD, které zde dříve působilo, je totiž vysoce neproduktivní, což způsobuje jak slabý vzrůst, tak výpadek hlav. Původní výsadbu je však potřeba oficiálně odevidovat, až pak se můžou pustit do odstraňování. Odrůdovou skladbu to však neovlivní. Za pár let se jen dočkáme Muškátu moravského a Pálavy z o pár řádků větší plochy. Vzhledem k jejich neklesající popularitě mezi konzumenty i soutěžním úspěchům druhé jmenované odrůdy z poslední doby rozhodně dobrý tah.

Foto (Roman Slouk): i po sklizni ve vinohradu něco nového začíná: vyrůstající ozimé žité určené pro zelené hnojení

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s