Klony útočí. Nejen v kině

Klony útočí. Nejen v kině

Znáte takové to, když přijedete k vinaři a on má ve sklepě vše počínaje Müllerem Thurgau, pak Veltlínské zelené, Ryzlinky vlašský, rýnský, Rulandské bílé, šedé, modré, přes Sauvignon až po Frankovku, Svatovavřinecké a nesmí chybět několik cuvée? Opravdu platí, kolik druhů vína máš, tolikrát jsi vinařem?

„Zákazníci to tak chtějí,“ bude vám jistě řada z nich argumentovat, když budete pochybovat o šíři jejich záběru a hlavně její nutnosti. Je to jako s tím smažákem v hospodě. Nic proti smažáku, ale i na ten si ráda zajdu tam, kde vím, že ho dělají jinak: třeba nepoužijí třicetiprocentní eidam, ale naopak obalí tučnější (a tím samozřejmě také chutnější) goudu. A steak si vychutnám zase někde jinde. I když vím, že tam umí dobře připravit i rybu. Ale těstoviny si tam zase už neobjednám.

Podobně jako se začínají specializovat (alespoň ve větších městech) restaurace a bistra, lze tento trend vnímat i v případě jednotlivých vinařství. Ačkoliv specializace nutně nemusí znamenat výrazné zúžení sortimentu, ale minimálně větší důraz na jednu, dvě vybrané odrůdy. Jsou ale i vinařství, která filozofii několika málo odrůd, která je pro jiné země naprosto samozřejmou, razí od začátku. A jedním z nich je samozřejmě Sonberk, proč jinak bych také psala tento úvod 🙂 .

Dejme hlavy dohromady

Podle celkové rozlohy je tou odrůdou, na kterou vinařství nejvíce vsází (a kterou nejvíce sází), Ryzlink rýnský: zaujímá téměř čtvrtinu ze současných 45,9 hektarů. Poměrně překvapivou informací pro mě bylo to, že druhou největší rozlohu má Sauvignon s 8,3 hektary. Tedy, hektary: tady si dovolím malou odbočku: vinohradník Roman Slouk totiž eviduje výnos na hlavy, přesnou rozlohu v jednotkách plošného obsahu tak musel dohledávat (stejně jako já teď pátrala, čeho je ten hektar vlastně jednotkou 🙂 ). Sauvignon pak často v lahvi na Sonberku doplňují odrůdou, která má naopak druhou nejmenší rozlohu (0,5 hektaru): Sémillonem. Jestli vám její název nic neříká, něco vám na ni prozradím: ačkoliv se vždy tvrdí, že neznámý je pouze otec, u této odrůdy si enologové nejsou jisti oba rodiči. A ani ve Státní odrůdové knize byste ji nenašli. To ve Francii si jí váží více: dělá jim totiž radost například v podobě sladkého Sauternes. Na Sonberku ji jako samotnou odrůdu dosud prodávali dvakrát, pamatuji si, že dvačtrnácku jsem měla doma.

Viniční trať Sonberk: místo, kde končí Mikulovská vinařská podoblast a začíná Velkopavlovická

Pálava, kterou si dle slov dnes již bývalé obchodní a marketingové ředitelky Sonberku, Vlaďky Mrázové, velmi oblíbili v zahraničí, má pak třetí největší rozlohu (6,2 hektaru), následují Chardonnay s 5,7 hektary, Rulandské šedé s 5,1 hektary, Tramín s 2,8 hektary a Muškát moravský vysázený na rozloze 2,5 hektaru. Ten se jako jediné mladé víno vyráběné sonberskými velmi dobře prodává. I proto k původním osmi řádkům vysázeným v dobách, kdy na Sonberku hospodařilo JZD (poznáte je podle starých betonových sloupků), nedávno na trati Sonberk přibylo dalších šest. Naopak již zmíněný Tramín z vinařské trati Sonberk vyklučili a nově vysadili na Mitrberku, který odrůdě svědčí víc, alespoň ve stylu, jakým tohle víno chtějí ve vinařství dělat.

A nesmíme zapomenout na modré odrůdy: najdeme zde 0,8 hektaru Merlotu a ještě o něco méně Cabernetu Franc. Ani jedna z odrůd přitom na tomto místě dříve pěstována nebyla, zato její řádky od ostatních spolehlivě rozeznáte: jsou totiž vedeny na hlavu. Jestli si to neumíte představit, napovím vám: je to ten způsob, jakým pravděpodobně doma pěstujete rajčata 🙂 . Výhoda tohoto vedení je jasná: hrozny jsou více vyzrálé, mají vyšší cukernatost i lepší barvu. Nevýhoda je ale zřejmá také: vše musíte dělat ručně a část úrody padne za oběť pernaté zvěři (bažanta nadívaného Merlotem však zatím na Sonberku není kde upéct 🙂 ).

Sonberk a Mitrberk (pět hektarů v biokvalitě, ovšem bez bio nálepky) jsou v současné době jedinými viničními tratěmi, o které se na Sonberku starají. Dříve jim patřilo ještě několik řádků z viniční trati Kolby, po které je pojmenováno další významné vinařství z dané oblasti. Naopak všechny hrozny z viniční trati Sonberk Vinařství Sonberk nevlastní: obhospodařují přibližně 40 hektarů, tedy necelou polovinu této zajímavé trati, a to převážně její vyšší a svažitější část.

Opravdu Morava modrým odrůdám nesvědčí?

Zatímco o vlivu podloží, počasí, kvasinek, rukopisu samotného sklepmistra a jiných faktorů se toho píše hodně, klony se v odborných textech začínají skloňovat až nyní. Přitom nejen odrůda samotná, ale právě také její konkrétní vysázený klon je tím, co v kombinaci s vhodnou polohou naprosto předurčí charakter vína. Sklepmistr Oldřich Drápal mi jejich roli vysvětluje na příkladu Chardonnay: některé italské klony této odrůdy jsou hodně úrodné a mají dobrou aromatiku (jsou z nich pak výborné například sekty), v porovnání s nimi jsou jiné, francouzské klony méně úrodné, mají nižší aromatičnost a jsou přímo předurčené k tomu, aby s nimi pracovalo dřevo v sudu. A dodává: „Když se sází vinice, musíme vědět, co chceme dělat, proto je tady teď tolik rosé vin: všichni před vstupem do Evropské unie nasázeli modré odrůdy, ale nevěděli, co z nich budou vyrábět.“

V tom, kam se hodí jaký světový klon, jsme přitom v České republice na úplném počátku testování: chytřejší (nebo možná už absolutně chytří) v tomto ohledu budeme přitom třeba až za nějakých 30 až 40 let. A experimentují i na Sonberku: zatímco „domácí“ Pálavy mají jen jeden klon, Sauvignonu, Chardonnay nebo Tramínu (nikoliv červeného, ale Gewürztramineru) po třech (posledního zmiňovaného dokonce po řádku z České republiky, Rakouska a Slovinska) a vlajkového Ryzlinku rýnského dokonce klonů pět. Kromě rozborů hroznů přímo na keřích, tedy jak hrozen z jakého klonu zraje, mají přitom klony také oddělené v tancích: výsledné smíchané víno je tak již určitou alchymií.

Je možné, že se za pár desítek let dočkáme toho, že v sonberském portfoliu budou odrůdy jen tři: Ryzlink rýnský, Pálava a Merlot. A svou větší roli budou sehrávat právě klony. Už útočí.

Foto: archiv Sonberk

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s