Jak se krotí liána

Jak se krotí liána

Říše: rostliny

Podříše: cévnaté rostliny

Oddělení: krytosemenné

Třída: vyšší dvouděložné

…………………………………

Nevím, jak jste na tom s botanickými znalostmi vy, ale já se v těch odborných termínech ztrácím. Bohatě mi tak stačí pamatovat si, že je réva vinná vlastně liána. A jako každá liána se snaží pnout co nejvýše a maximálně rozrůstat. Vinohradníci naopak potřebují, aby réva zůstala především silná a dobře plodila: nejde přitom jen o výnos jako takový, ale také kvalitu, zejména vyzrálost hroznů. Z velké sklizně špatně vyzrálých hroznů totiž dobré víno neuděláte. A proto se réva řeže (pozor, neříká se „stříhá“, ačkoliv zahradnické nůžky jsou také potřeba). „Musíme ji krotit,“ popisuje mi celý proces vinohradník Roman Slouk a já si to dvakrát podtrhávám: to bude titulek!

Po „zkrocení“ zůstane na nejvyšším letorostu při středním zatížení šest až osm plodných oček (podle toho, kolik jich potřebujeme na takzvaném tažni). Ostatní můžeme odstřihnout. U mladších a menších hlav se však může vinohradník z obavy o přetížení rozhodnout i jen pro dvě očka: z každého plodného očka totiž vyroste v příštím roce hrozen. Teorie (snad) zvládnutá. Chci to vidět naživo!

Tady už se řezalo

Na Josefa bude zkroceno

Ale mám smůlu. Můj první den, který jsem na Sonberku strávila (tedy první v oficiální funkci bloggerky), se příliš dlouho neřezalo. Než jsem se tak stihla se všemi seznámit, řezači byli pryč. Holt moc zima. Ta nevadí ani tak pracovníkům, ale mohla by uškodit naší liáně: před řezem snáší mrazy lépe. Tak snad příště. Příležitost určitě bude, řez standardně probíhá až do března. Nepsané pravidlo sonberských tedy zní, že do Josefa. Nechávám si tak kromě nákresů (které se mi týž den v kanceláři ztrácejí: ukázka výtvarného díla manažera vinohradů tedy až jindy) ještě alespoň vysvětlit, jak se postupuje: po odrůdách? Na odrůdě samozřejmě záleží také (každý hrozen zatíží svou liánu jinak), ale klíč pro načasování řezu je ve stáří vinice. Na Sonberku přitom obhospodařují jak původní část ze 70. let, tak řádky vysázené těsně před vstupem do Evropské unie, nejnovější je výsadba Tramínu, Ryzlinku rýnského a Chardonnay z roku 2011. Právě mladý vinohrad je nejbujnější, a tak se nechává až na konec: ve snaze o rychlé vyživení oček by totiž mohla réva umrznout. Sonberský systém spočívá také v tom, že stejné části vinohradu každý rok řeže ta samá osoba. Současných více než 45 hektarů si mezi sebe rozdělí šest lidí.

A malá zajímavost na závěr: v řezu révy vinné se pořádá dokonce mistrovství. Sonberk tuto soutěž dokonce několikrát hostil. Naposledy před třemi lety.

Foto: Eva Kneblová

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s